събота, 15 януари 2011 г.

Трансформаторни масла

Трансформаторни масла

Трансформаторни масла се употребяват като течен диелектрик в трансформатори, изключватели и много други електротехнически апаратури. Трансформаторни масла се употребяват за изолиране на веригите нахождащи се под напрежение и за топлоотвеждаща среда. Превключвателите се използват като гасители на възникващата волтова дъга.
Към трансформаторните масла се предявяват изключително високи изисквания, свързани със особеността на работата им. Едни от най-съществените са: изключително голяма стабилност срещу окисление, ниска температура нетечливост, пълна липса на механични примеси и вода. За снабдяване на ефикасно охлаждане тези масла трябва да бъдат с много нисък вискозитет и значително висока пламна температура.
Като електроизолатор трансформаторното масло трябва да има достатъчно високо съпротивление срещу възникване на електрически разряд между изолираните вериги.

Друг много съществен и важен индекс са електрическите загуби в трансформаторните масла, прецизирани от тангенса на ъгъла на диелектрическите загуби tgδ. Колкото tgδ; е по-голям, толкова са по-големи електрическите загуби и по-лоши изолационните свойства на трансформаторните масла.
Трансформаторните масла са на минерал
на основа с необходимите добавки. За да се отстрани влагата, въздействаща върху големината на пробивното напрежение, трансформаторните масла се сушат чрез обработка с адсорбенти, филтърпреси, центрофуги и др.

Качествата и изискванията към трансформаторните масла са регламентирани в БДС 1457-90. съществуват и редица спецификации използвани в световен мащаб: IEC 296; DIN 57370/1; BS 148; VD 0370 и др.
В България производители на трансформаторни масла са: "Приста ойл" Русе и "Лубри
ка" гр. Русе.
Много важно в практическата дейност е да се отбележи, че трансформаторни масла са силно хидроскопични, тоест поемащи влага от въздуха. С увеличаване на % вода в маслото даже и с незначителни части от процента силно се намалява пробивното напрежение. За да се избегне това маслото да се съхранява в запечатани фабрични варели или други опаковки. Преди употреба в ел.съоръжения да се направи проверка на пробивното напрежение и ако е необходимо да се пристъпи към сушене на маслото. Много е важно при подмяната на трансформаторно масло е да се следват всички условияна правилника за електробезопасност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар