събота, 15 януари 2011 г.

Събиране на отработени масла

Отработени масла

Старите масла така наречените отработени масла са категоризирани от компетентните институции като опасни отпадъци които замърсяват околната среда. Тези масла не трябва да се изхвърлят в природата. Те трябва да се събират и предават на съответните фирми занимаващи се с тази дейност.



Какви са възможните направления за извозването на отработените масла?
- Отработените масла не трябва да се изхвърлят с битовия отпадък.  Именно точно така  се замърсяват с опасен отпадък целия битов отпадък в едно сметище, почвата и водите под него.
- Да бъде изгорено в печка самоделка. Пет литра отработено масло изгорено в печка замърсява въздуха с канцерогенни вещества в обем, който е необходим за 1 човек да диша в продължение на три години.
- Да бъде изсипано в канализацията. Ако канализацията е заустена в поток или река само 1 литър отработени масла може да образува петно с площ 4 000 м2 . В случай, че канализацията отвежда водите в пречиствателна станция, то отработеното масло влошава работата и поврежда съоръженията.
- Да бъде изсипано в почвата. Това е още едно безумие водещо до отравяне, което е необратимо.
Всички тези пътища могат да бъдат избрани само от хора екологично неуки и безотговорни към природата и са незакони.

Правилния и законния път е предаването на отработени масла в специализирани фирми, имащи разрешение от РИОСВ за тази дейност.
„Промишлени системи” ООД е фирма работеща вече 14 години за събиране и преработка на отработени масла на територията на страната. Имаме разрешение от РИОСВ, специализиран транспорт, склад и обучен персонал за тези дейности. Тъй като икономическия интерес е водещ, предлагаме добро заплащане за всички, които предават отработени масла.
Съгласно Закона за управление на отпадъците всяко лице в чиято дейност се създават опасни отпадъци е длъжно да ги предава на фирми имащи Разрешително и да има валиден сключен договор с нея.
Ние имаме дългогодишен опит в дейността и над 150 договора с фирми от целия обхват, енергетика, минно-строителна промишленост, машиностроене, лека промишленост, сервизи и др.
Ние подготвяме и водим всички документи свързани с опасните отпадъци: транспортни карти, отчетни книги, тримесечни годишни отчети, които представяме в РИОСВ и Националната агенция по околната среда.
 
Всеки от нас може да даде своя принос за опазването на природата и за нашите деца като събира и предава отработени масла в означените за тази цел места!

Няма коментари:

Публикуване на коментар